Meer over de inhoud
De opleiding Gewichtsconsulent (BGN) bestaat uit vijf onderdelen.
Voedingsleer
In dit onderdeel leer je over gezonde voeding. Onder meer de regels van de Schijf van Vijf en de aanbevolen hoeveelheden worden besproken. We behandelen de basisvoedingsmiddelen, zoals groente en fruit, aardappelen, granen, rijst en peulvruchten, en overige voedingsmiddelen als noten, sauzen en zoetigheid. Het belang van variëren met voedsel komt aan bod en de voor- en nadelen van diëten en preparaten. We weten allemaal dat bewegen belangrijk is. Wat zijn de effecten van beweging en hoe zit het met vocht, vet- en spiermassa? Bij dit onderdeel horen online hoorcolleges over onder andere koolhydraten, vetten, eiwitten, voedingsvezels en etiketten lezen.
Ook wordt in dit deel ingegaan op de werking van het menselijk lichaam. We gaan in op weefsels en cellen en ook begrippen als spijsvertering en stofwisseling komen aan bod. Verder behandelen we eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en water en voedingsvezels. Je leert welke stoffen energie leveren en welke niet, waar je ze voor nodig hebt, wat het menselijk lichaam ermee doet en waar ze in zitten. Ook komt aan bod wat er gebeurt bij een tekort of overschot aan bepaalde stoffen. En hoe zit het met alcohol? Wat doet dat met je lichaam en wat voor effect kan alcohol hebben bij overgewicht?
Begeleiding van mensen met voedingsvraagstukken
In dit onderdeel van de cursus worden allereerst overgewicht en obesitas behandeld. Hoe moet overgewicht bij volwassenen en kinderen vastgesteld worden? Wat zijn de risico’s van overgewicht en hoe kan een cliënt op een verantwoorde manier zijn/haar overgewicht kwijtraken? Naast overgewicht en obesitas gaat dit onderdeel ook in op eetstoornissen, diabetes mellitus en hoge bloeddruk. Verder krijg je in dit deel van de cursus meer inzicht in je eigen functioneren als gewichtsconsulent. Ook leer je goede en motiverende gesprekken voeren, gezonde en verantwoorde behandelplannen opstellen en groepen begeleiden en voorlichten. Bij dit onderdeel horen online hoorcolleges over het meten van de huidplooien.
Het verzorgen van lezingen en workshops over gezonde leefstijl
Naast het verzorgen van individuele begeleiding geeft een gewichtsconsulent vaak ook lezingen, workshops en cursussen op het gebied van een gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen. In dit onderdeel leer je een leervraag vertalen naar een didactisch concept met bijbehorende leeractiviteiten en werkvormen. Je vraagt je af wat voor een doelgroep de meest geschikte manier is om je boodschap over te brengen.
Het leiden van een onderneming
Het laatste onderdeel van de cursus Gewichtsconsulent behandelt de aspecten waarmee je te maken krijgt bij een eigen praktijk. Denk aan het opstellen van een ondernemingsplan, financiële administratie, marketing, maar ook zaken als belastingen en verzekeringen. Bovendien leer je een boekhouding bijhouden, reclame maken, je praktijkruimte handig inrichten, welke eisen de Belastingdienst stelt en welke verzekeringen afgesloten moeten worden.
Examentraining
Ten slotte bereiden we je goed voor op het theorie-examen. Ook krijg je gerichte begeleiding bij het maken van je portfolio. Tijdens een assessment worden er vragen gesteld over de bewijzen die je hebt verzameld in je portfolio.
Meer over de verdiepingsmodule Voeding bij ouderen
De oudere mens
Wat is ouderdom eigenlijk en wanneer noemen we iemand oud? De antwoorden op deze vragen veranderen in de loop van de tijd. In dit deel wordt behandeld hoe in de loop der tijd tegen de oudere mens wordt aangekeken. Daarbij is onder andere aandacht voor leeftijdstoename (mensen worden immers steeds ouder), epidemiologie en sterftecijfers. Ook wordt ingegaan op de actieve oudere, de stijging van de pensioenleeftijd en de leefstijl van senioren. Belangrijke achtergrondkennis voor gewichtsconsulenten die werken met senioren.
Fysieke verandering bij de oudere mens
Dit deel laat zien wat er fysiek verandert wanneer iemand ouder wordt. Denk bijvoorbeeld aan de daling van de stofwisseling, het begin van een andere energiebehoefte, afbraak van de botmassa, kwaliteitsverlies van de organen en de relatie tussen ouderdom en ziekte. We staan stil bij een aantal veelvoorkomende ziekten bij senioren, zoals diabetes, hypertensie en een te hoog cholesterol.
Voeding bij ouderen
De specifieke voedingsbehoeften van ouderen staan centraal in deze module. Wat is bijvoorbeeld de energiebehoefte van iemand van 50, of iemand van 70? Hoe zit het met de behoefte aan o.a. eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vocht? Waarin verschilt dit van andere leeftijdsgroepen en wat is de relatie met lichamelijke veranderingen? Ook gaan we in op medicatie en voeding. Denk bijvoorbeeld aan wisselweringen en verhoogde behoefte als gevolg van bepaalde medicijnen.
Beweging bij ouderen
Wie ouder wordt, beweegt over het algemeen minder. Dit deel gaat in op de rol en het belang van beweging in het algemeen en specifiek bij senioren. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor spieren, gewrichten en botmassa. Ook de mobiliteit bij ouderen (fiets, scootmobiel, wandelen met wandelstok, verkeersdeelname) en de invloed die deze heeft op de gezondheid komen aan bod. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op trainingsmogelijkheden voor senioren. Wat zijn bijvoorbeeld geschikte vormen? En welke mogelijkheden zijn er?
De oudere met overgewicht
In dit deel staan we stil bij overgewicht bij senioren. Wanneer spreken we van overgewicht? En hoe ontstaat overgewicht bij deze specifieke groep? Verder behandelen we de gevolgen van een dalende stofwisseling, verminderde mobiliteit, veranderingen in het eetpatroon en de lichaamssamenstelling. Ook de risico’s van overgewicht bij ouderen komen aan bod. Daarnaast is ook er ook aandacht voor ondergewicht. Uiteraard wordt in dit deel ook uitgebreid ingegaan op het behandelen van overgewicht bij senioren.