Meer over de inhoud
De cursus HACCP en sociale hygiëne behandelt de volgende onderwerpen:
Wet en regelgeving
Je leert de wet- en regelgeving kennen omtrent de voedselveiligheid. Daarbij is o.a. aandacht voor de Codex Alimentarius, de Europese Hygiëneverordening, hygiënecodes van de brancheverenigingen en voor bedrijfsregels.
Risico’s in voedselveiligheid
Welke risico’s zijn er bij het bereiden en bewaren van voedingswaren en dranken? Je leert over biologische, chemische en fysische contaminatie. En hoe micro-organismen zich kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast is er aandacht voor de ziekteverschijnselen als gevolg van Salmonella, Listeria of het Norovirus.
De NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of horecabedrijven zich aan de geldende wet- en regelgeving houden. In dit onderdeel worden de taken van de NVWA besproken en leer je in welke situatie de NVWA sancties zoals een boete of een (tijdelijke) sluiting op kan leggen.
Hygiënecode voor de horeca
Welke eisen gelden er bijvoorbeeld voor de bedrijfsruimte? Hoe kan training en instructie worden gegeven aan medewerkers? Welke regels gelden er voor persoonlijke hygiëne? Hoe moeten werkprocessen uitgevoerd worden? Tot slot wordt ingegaan op de eisen m.b.t. temperatuur, schoonmaken, ongediertebestrijding en levensmiddelenafval.
Het HACCP-plan
Dit onderdeel behandelt de 7 stappen voor het opstellen van een HACCP-plan. Hierin worden de gevaren voor de voedselveiligheid in een bedrijf in kaart gebracht. Ook wordt voor ieder risico beschreven wat medewerkers moeten doen om het risico te beheersen. Vervolgens ga je zelf een HACCP-plan opstellen.
Sociale Hygiëne
Het sociaal hygiënebeleid moet op een goede manier aan de medewerkers en klanten of gasten gecommuniceerd worden. Daarom krijg je in dit deel onder ander voorbeelden en tips over het opzetten van een sociaal hygiënebeleid en leer je meer over de middelen om effectief te communiceren.
Gesprekstechnieken en regelhandhaving
Je krijgt inzicht in de effecten van goede- en gebrekkige gastgerichtheid en leert over samenwerking met collega’s bij (dreigende) conflicten met gasten. Ook leer je over het handhaven van (wettelijke) regels en huisregels en hoe je effectief samenwerkt met de gemeente, de politie en handhavers van de Drank- en Horecawet. Aan de hand van video’s leer je gespreksmodellen toepassen.
Alcohol, drugs, tabak en gokken
Je leert over de effecten van alcohol, drugs en gokken en hoe je kunt reageren in situaties waarbij alcohol-, drugs- of gokverslavingen een rol spelen. Ook de wettelijke regels over alcohol, drugs en kansspelen komen aan bod. Daarnaast leer je over de effecten van tabak, over de Tabakswet en het rookbeleid.
Veiligheidsvoorzieningen
Dit onderdeel bespreekt welke bouwkundige en technische inrichtingseisen er zijn voor horeca- en slijterijen en met welke ruimtelijke voorzieningen rekening gehouden moet worden. Ook komt de veiligheid van klanten, medewerkers en de naaste omgeving van het bedrijf uitgebreid aan bod.